Serialul Da Vinci’s Demons ne arată fața nevăzută a Vaticanului


Da Vinci's Demons, serialul fenomen

Da Vinci’s Demons, serialul fenomen

Serialul lansat pe 12 aprilie a devenit cea mai vizionată producţie originală Starz, cu aproape cinci milioane de telespectatori. Iată mai jos despre ce e vorba în serial şi de ce îl considerăm noi „complet”. Da Vinci’s Demons este un „fantasy istoric” care porneşte de la invenţiile reale ale marelului gânditor al Renaşterii, dar îi construieşte în spate o poveste pe cât de abracadabrantă, pe atât de captivantă. Da Vinci devine spadasin, seducător, politician, vizionar, vegetarian, dependent de droguri şi multe altele. Pe umerii geniului nu apasă anii, ci doar greutatea minţii sale fremătătoare, care îi face degetele să alerge pe paginile albe de hârtie pentru a desena proiecte de paraşute şi aripi, şi fel de fel de instrumente pe atunci de domeniul fantasticului, dar atât de banale în prezent. Tagline-ul serialului, „istoria este o minciună”, sugerează că David S. Goyer, care a şi regizat primele două episoade ale producţiei, va ignora cu încăpăţânare realitatea istorică, aruncându-i în cale lui Da Vinci aventuri din cele mai trăsnite.Leonardo (prescurtat Leo) este interpretat de Tom Riley, actor puţin cunoscut în afara serialelor de televiziune britanice, dar cât se poate de potrivit pentru reinventarea geniului Renaşterii sub forma unui individ extrem de arătos, numai bun să arate cât de „mincinoasă” a fost istoria ce ne spunea că Da Vinci a fost un adevărat sihastru. Asemănarea cu alte seriale cunoscute precum Dinastia Tudorilor sau Familia Borgia nu este exagerată, pentru că Demonii îl aruncă pe Da Vinci în haosul politic din jurul Florenţei, cu marele Lorenzo de Medici la cârma unui oraş ce ar putea fi asediat în orice secundă.
Pe lângă istorie, politică şi război, David S. Goyer amestecă în creuzet un mister în toată puterea cuvântului, căci Da Vinci este bântuit de două amintiri din copilărie şi chinuit de dispariţia mamei sale pe când nu avea nici măcar un an. O replică din episodul pilot, care comentează că prezentul nu mai descoperă lucruri, ci doar redescoperă din întâmplare ceea ce se ştia cu milenii în urmă, precum şi includerea în poveste a unei societăţi secrete, vânate de către catolici, sugerează că povestea lui Da Vinci ar putea fi încă şi mai complicată decât pare la prima vedere.
Obsedat toată viaţa de geniul lui Leonardo, Goyer de-abia a aşteptat să pună pe hârtie ideea scenariului. „Era atât de trăsnită, încât nu mă aşteptam să o accepte”. „Leonardo poate fi considerat un supererou”, a mai spus Goyer, iar o anumită secvenţă din primul episod, în care un Leonardo adolescent este văzut intrând într-o peşteră, aduce argumente în favoarea asemănării dintre protagonistul serialului şi Batman, două personaje care se bazează atât de mult pe tehnică pentru a dejuca planurile inamicilor.
Serialul conţine violenţă, dar şi nuditate. „Este un serial despre secretele istoriei, despre geniu, nebunie şi tot ceea ce este profan. Sunt cât se poate de entuziasmat că am reuşit să-l fac pentru un post premium, astfel încât povestea să fie pe cât de întunecată, provocatoare şi ireverenţioasă ar trebui”, a comentat Goyer despre colaborarea sa cu Starz. În producţia serialului este implicată şi BBC Worldwide Productions, aşa că nu e deloc de mirare că cei mai mulţi dintre actori provin din Anglia.

Cum era de așteptat, Biserica Catolică, prin biroul de presă al Vaticanului nu a întârziat să critice și chiar a cerut anumitor posturi TV  din America Latină ce doresc achiziția acestei producții să renunțe, motivând prin faptul că este o blasfemie adusă credinței ce poate influența negativ încrederea în Biserică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: