Labele jos de pe aurul României!


Foto 07

By Sorin Golea

Prin decizia guvernatorului Mugur Isarescu, de a nu mai cumpăra aur de la niciuna din exploatările aurifere ale țării, s-a făcut pasul decisiv la prăbușirea României. Acest lucru petrecut în anul 2000, când Banca Naţională a refuzat să mai cumpere aur de la minele româneşti pe motiv că nu poate avea o rezervă mai mare de metal preţios decât 15% din tot ce înseamnă rezervă valutară.

Cum aceste mine nu aveau voie să vândă metalul extras decât Băncii Naţionale, au dat, cum era de aşteptat, faliment. Dacă vechile firme româneşti care se ocupau de metalul preţios au dispărut, în locul lor au venit, în mod ciudat, opt companii străine care au cerut în concesiune parcele pentru prospecţiunea şi exploatarea zăcămintelor de aur, tocmai de unde acestea „se terminaseră”.

Din 2005, România nu mai scoate nici un gram de aur din minele sale. Motivul oficial: zăcămintele sunt epuizate. Totuşi, opt firme străine au primit licenţe de exploatare în zonele „epuizate”, care s-au dovedit a fi foarte bogate: conţin aur în valoare de 54 de miliarde de euro. Explicaţia: „Au avut hărţile geologice ale statului român”, ne-a spus dr. ing. Florea Neagu

Foto 08

Zăcămintele de aur din România, majoritatea situate în „patrulaterul aurului” – adică perimetrul Baia de Criş, Săcărâmb, Zlatna şi Baia de Arieş, din Munţii Apuseni – dar şi în Maramureş, sunt exploatate, cu eficienţă, de foarte mult timp.

„Pe timpul lui Ceauşescu se scoteau între 14 şi 20 de tone de aur pe an. Dar, după 1990, extracţia a scăzut dramatic, iar în 2005, minele au fost sigilate. Oficial s-a spus că sunt epuizate”, a afirmat dr. ing. Florea Neagu, fost director al Institutului de Proiectări Miniere, omul care a proiectat şi realizat mine de aur în „patrulaterul aurului”.

250 de tone, doar la Roşia Montană
Potrivit declaraţiilor făcute pentru DailyBusiness.ro de reprezentanţii firmei Gabriel Resources, la Roşia Montană s-a găsit un zăcământ de aur în valoare de 11 miliarde de dolari, adică de aproximativ 250 de tone de metal preţios.

Foto 05

De asemenea, firma Carpatian Gold a găsit la mina Barza, în Munţii Zarandului, închisă pentru că „nu mai era rentabilă”, un zăcământ de aur în valoare de 12 miliarde de dolari! Recent, Ştefan Marincea, preşedintele Institutului Geologic Român, a declarat că în ţara noastră mai sunt zăcăminte în valoare de cel puţin 54 de miliarde de dolari. Interesant este şi faptul că toate firmele străine au mers la „punct ochit – punct lovit”, adică au obţinut licenţe de prospecţiuni şi exploatare exact pe zonele cele mai bogate … Cum?

„Încă este mult aur în subteran”
„Firmele străine nu au descoperit nimic, datele aparţin şcolii de geologie din România. Am fost directorul Institutului de Proiectări Miniere şi am realizat mine de aur în Apuseni. Scoteam şi producţii de 40 de kilograme de aur pe tonă de minereu, ceea ce este foarte mult. Pot să spun că încă este mult aur în subteran, dar nu ştiu de ce nu le exploatează direct statul. 

Pe vremea mea,informaţiile aveau caracter secret, dar acum le are toată lumea. Firmele străine «au găsit» metale preţioase în România consultând hărţile geologice realizate pe vremea lui Ceauşescu. Acum, statul, prin reprezentanţii săi, a ştiut perfect ce dă în concesie”, ne-a spus dr. ing. Neagu.

Prima hartă a „bogăţiilor” româneşti datează din 1925
În 1925, în România s-a realizat o bază solidă de date privind toate zăcămintele naţionale. Şcoala românească de prospecţiuni geologice a crescut constant. Zăcămintele din ţară au fost cercetate permanent de mai multe organisme de specialişti şi înregistrate pe „profile”, adică secţiuni desenate ale ariilor prospectate geologic.

Ovidiu Tender

Ovidiu Tender

În 1968, toate aceste date au fost înregistrate şi într-un calculator adus de la americani şi instalat într-unul din sediile Întreprinderii de Prospecţiuni şi Foraje „Geofizica”, în strada Biserica Amzei din Bucureşti. În 1971, cei de la prospecţiuni au mai cumpărat un calculator, Texas Instruments, pentru stocarea datelor.

A fost instalat în alt sediu, în strada Coralilor din Capitală, unde se găseau şi profile geologice realizate în toată ţara.

Pe baza acestor informaţii, Ceauşescu făcuse un plan de extracţie până în anul 2050. După 1990, imobilul a fost cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care desfăşura activităţi în domeniul prospecţiunilor geologice etc.

În fine, în 1992 a izbucnit un scandal în sediul din Coralilor: dispăruseră toate profilele geologice. Una dintre persoanele care au lucrat în institut ne-a spus că preţul vânzării documentaţiei secrete a fost de 10.000 de dolari…

Privatizarea rezervelor este ţinută „la secret”
Am cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) detalii despre licenţele primite de firmele străine pentru exploatarea aurului pe teritoriul României. Răspuns:

„Informaţiile solicitate nu se încadrează în categoria informaţiilor de interes public. (…) Sunt documentaţii care fac parte din categoria informaţiilor clasificate”.

Iată ce scrie în Constituţia României, art. 136:

„Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”.

Iată ce spune Legea 544/2001:

„Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României”.

Datorie externă, 92,1 miliarde €
În decembrie 1989, România nu mai avea nici o datorie externă. De atunci, lucrurile s-au schimbat. Conform datelor Băncii Naţionale, publicate cu patru luni în urmă, ţara noastră a acumulat, în ultimii 20 de ani, o datorie externă de 92,1 miliarde de euro.

În 1989, Ceaușescu reușise să plătească toate datoriile către FMI și să lase în bugetul Băncii Naționale o rezervă de 2 miliarde de dolari... Astăzi, după 23 de ani avem o datorie de 92 miliarde de euro

În 1989, Ceaușescu reușise să plătească toate datoriile către FMI și să lase în bugetul Băncii Naționale o rezervă
de 2 miliarde de dolari… Astăzi, după 23 de ani avem o datorie de 92,1 miliarde de euro

Record pentru preţul aurului
Economiştii apreciază că preţul aurului a crescut cu 5% în aprilie, iar trendul ar putea continua, metalele preţioase fiind considerate un plasament ferit de riscuri.

Profesorul Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucureşti, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur

Profesorul Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucureşti, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur

Un studiu recent asupra exploatării zăcămintelor de aur din România arată că suntem în elita mondială a metalelor preţioase. „Ocupăm locul cinci în lume la extracţie, în decursul istoriei”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucureşti, autorul cercetării.

Cu toate acestea, România mai are 6.000 de tone de aur în zăcăminte. Cât înseamnă asta? Dacă ne raportăm la cursul BNR de ieri (03.09.2013), când un gram de aur a fost 150 de lei, valoarea totală a zăcămintelor este de aproximativ 204 miliarde de euro! Şi aceasta în condiţiile în care poporul român se luptă cu sărăcia şi cu nesiguranţa locurilor de muncă.

Mineritul aurului pe teritoriul României este o tradiţie multimilenară.

Cele mai vechi podoabe de aur găsite la noi au fost descoperite la Moigrad, judeţul Sălaj şi aparţin epocii pietrei, adică au o vechime de 6.000 de ani. Încă de atunci, strămoşii noştri cunoşteau metalurgia aurului.

Grafic 02

Suntem pe locul cinci în lume
„Din străvechime până acum, din Carpaţii României s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plasează pe locul cinci în lume, după Africa de Sud, Canada, Statele Unite şi Australia. După cum se vede în grafice, cea mai mare parte a fost folosită de altcineva decât poporul român. Vestea bună este însă că mai avem, în sediment, de trei ori cât s-a exploatat până acum, adică vreo 6.000 de tone. Rămâne de văzut cum vor fi folosite. Deocamdată, pe noi, pe specialişti, nu ne întreabă nimeni nimic”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur.

Foto 09„Ţara noastră primeşte prea puţin pentru zăcămintele pe care le concesionează”
Conform Legii minelor, modificată în 2009, România primeşte din partea companiilor care exploatează bunurile subterane o redevenţă de doar 6% din tot ce se extrage .

Adică, dacă se câştigă 100 de milioane de euro din extracţia aurului, statul încasează 6 milioane, iar restul merge la firma care exploatează mina.

„Eu cred că aceste redevenţe sunt în defavoarea ţării noastre, care primeşte prea puţin pentru zăcămintele pe care le concesionează. Sigur că investitorul trebuie să câştige, dar o afacere trebuie să fie reciproc avantajoasă, adică trebuie să câştige şi România, sau România în primul rând, pentru că este proprietarul”, ne-a spus prof. Gheorghe Popescu, care a adăugat faptul că „în Africa de Sud redevenţa pentru aur este de 20%!”.

Sursa: Libertatea

Reclame

18 Responses to Labele jos de pe aurul României!

 1. Tot eu says:

  Statul roman ar primi oricand finantare pentru exploatare, pentru tehnologia necesara si nu e necesara concesionarea catre terti. Aurul romanilor ar putea insemna spitale, drumuri, scoli, asigurari sociale… De aurul romanilor ar putea sa se bucure chiar romanii, dar, NU SE VREA!

 2. bancdan says:

  Cinste celor care lupta pentru adevar.

 3. subminatul says:

  pe lumea asta romania schimba generatii si generatii o generatie e dusa de nas si alta generatie plateste pentru generatia care a fost cascata noi acum ,suntem generatia care plateste din cauza prostimii din 1990 in coace cat platim pana trece generatia de politicieni care trebuie imbuibata mai ales ca a picat si criza asta si care va fi prelungita pana cand vor astia de se ocupa cu politica in romania si va plati romanasul cu varf si indesat cu tot cu rosia montana.

 4. lucretia says:

  Hai sa ne rugam toti si cand vor veni sa inceapa lucrarile blocam minele ,facem un scut uman,ce ziceti,o fi bine,o fi rau.

  • Ar fi un act sinucigaș care nu ar avea nici un efect. Dacă legea trece în forma actuală, nici măcar proprietarii (țăranii care au case și terenuri în zonă) nu vor avea dreptul să ceară un preț rezonabil, ci li se va impune un preț pe care vor fi nevoiți forțat să-l accepte. Acum este ultima carte prin care mai putem schimba ceva, altmineri nimeni și nimic nu va schimba soarta celor din Roșia Montană… și nu numai.

  • florin says:

   ar fi bine si poate ultima solutie ……a-pro-pos cel mai mare tradator din Romania este ,masonulmugur isarescu.

 5. Pingback: Labele jos de pe aurul României! | NewsInfo1000

 6. George says:

  Il cunosc pe domnul profesor Popescu foarte bine. Este un specialist. De acest gen de oameni avem nevoie pentru a scoate adevarul la iveala. Clasa politica este manjita pana in varful capului cu bani murdari de la firmele implicate in acest proiect asa ca orice om politic care apare pe sticla are credibilitate zero. Presa este manjita si ea. Acest proiect in forma sa actuala nu va aduce niciun beneficiu Romaniei. Ironic vorbind exista un singur lucru bun daca lucrurile raman asa: ne vom vedea de pe Luna. Exista o singura solutie : revolutie.

 7. Jos labele de pe aurul Romanie si nu numai.!"Tot ce misca in tara asta ,raul,ramul.mi-e prieten numai mie,iar lor (tradatorilor) dusman le este!" says:

  Jos labele de pe aurul Romanie si nu numai.!”Tot ce misca in tara asta ,raul,ramul.mi-e prieten numai mie,iar lor (tradatorilor) dusman le este!”

 8. viorelmihai says:

  Reblogged this on Viorel Mihai.

 9. munteanu says:

  OAMENI BUNI … DAR DE CE JOS LABELE NUMAI DE PE AUR ??? JOR LABELE DE PE INTREG POPORUL ROMAN DE CARE-SI BAT JOC DE ATATA AMAR DE VREME !!!

 10. munteanu says:

  Si as mai vrea sa spun ceva. Toti minerii … vor de munca. Este normal. Cu totii vrem sa muncim ca sa ne putem intretine. Toti spun cat este de greu si mai ales de periculos sa lucrezi in mina. De ce insa refuza cu totii sa lucreze la suprafata ? Avem nevoie de autostrazi ….

  • Refuză lucrul la suprafață nu din motive de lene, a nu se înțelege asta, ci pentru faptul că vor pierde sporurile care constituie aproximativ 45% din beneficii, la care se adaugă și grupa de muncă… și mai ales că li se va schimba, conform legii muncii – durata anilor până la pensionare. Iar pentru acest lucru nu poți să-i acuzi de „blat”. Un rol important însă îl joacă și sindicatele, care în ultimii ani s-au arătat cărui „stăpân” servesc prin însăși poziția liderilor în listele parlamentare ale partidelor aflate la putere.

 11. gheorghe says:

  Multi au ravnit la aurul Romaniei( si nu numai la aur). Din pacate ne-au vandut bogatiile tarii foarte ieftin , in schimb VINZATORII s-au imbogatit. Ce mai putem face? Un singur lucru:o revolutie ca sa-i indepartam pe VINZATORI si sa-i si judecam, sa le confiscam averile ilicite si sa-i impuscam. Tradatorii de tara si vanzatorii de tara asta soarta au oriunde in lume, numai la noi e altfel.
  Bine zis: Jos labele de pe aurul Romaniei. Unde esti tu Tepes Doamne?

 12. Pingback: De ce sunt impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana RMGC. Motive contra anti exploatarii miniere in Muntii Apuseni. Ecologie patrimoniu economie locuri de munca poluare turism etc (pol174) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comp

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: