neuralink 01
Elon Musk, geniul din spatele companiilor Tesla Motors, SpaceX și Neuralink

By T.Baldo

Noua companie a lui Elon Musk – Neuralink – își propune în următorii patru ani să creeze o tehnologie revoluționară prin care oamenii își vor putea conecta creiere umane… de computere. Musk și-a asumat un rol activ în dezvoltarea unei tehnologii pe care a numit-o „dantelă neurală”, o tehnologie prin intermediul căreia va putea transmite gânduri din creierul uman. Neuralink vrea să redefinească ideea  despre cum vor fi în viitor oameni.

Potrivit lui Musk, ideea de a crea un sistem de computer (în stilul Matrix) care poate fi implantat cu succes în creierele oamenilor… este posibilă. Musk crede că „datelele neurale” pot ajuta la tratarea oamenilor cu răni grave la creier, fiind convins că tehnologia necesară pentru atingerea acestui obiectiv este deja la îndemâna noastră. Compania Tesla (Neuralink) lucrează la proiecte care vor ajuta conectarea creierelor umane cu o interfață de aparat prin crearea unor dispozitive de mărimea micronilor.

Elon Musk, geniul din spatele companiilor SpaceX, Tesla Motors și Neuralink, își propune în următorii patru ani, să conecteze creierele umane, la computere pentru a crea un nou limbaj al „telepatiei consensuale”.

Telepatie consensuală

Potrivit lui Musk, implementarea cu succes a interfaței creier-aparat este un pas necesar în dezvoltarea omenirii care o va ajuta să concureze cu roboții „asemenea zeilor” din viitor. Neuralink, creată în luna iulie a anului trecut, se alătură unei liste de companii deținute de Musk care se va implica în dezvoltarea aplicațiilor acestei tehnologii. Compania este finanțată în mare parte de Musk însuși. Neuralink va dezvolta conceptul tehnologiei „dantelă neurală”, bazată pe implantarea unor electrozi extrem de mici în creier care le vor permite oamenilor să „descarce” și „încarce” gânduri. Într-un interviu acordat revistei „Wait But Why”, Musk a spus: „Dacă ar fi fost să vă comunic un concept, v-ați fi implicat în esență în telepatie consensuală”.

neuralink 02
Elon Musk, la inaugrarea companiei Neuralink

Principalul obiectiv al Neuralink este de a lansa un produs care va ajuta oamenii cu afecțiuni grave ale creierului ca rezultat al unor diverse tulburări cum ar fi atacuri cerebrale sau cancer. Dar aceasta nu este totul. În opt, până la zece ani, tehnologia (în stil Matrix) va deveni disponibilă tuturor, a spus Musk în recentul său interviu. „Sunt o mulțime de concepte în capul vostru pe care apoi creierul încearcă să le comprime în această incredibil de joasă rată de date numită vorbire sau scriere. Dacă ai două interfațe ale creierului, poți, de fapt, să faci o comunicare conceptuală directă, necompresată cu altă persoană”, a adăugat Musk.

Într-o conferință cu tematică tehnică susținută anul trecut de Musk acesta a spus că: „Inteligența artificială și învățatul mașinilor vor crea computere atât de sofisticate și asemănătoare zeilor, încât oamenii vor trebui să-și implanteze „dantele neurale” în creierele lor pentru a putea ține ritmul”. Totuși, noua companie a lui Musk și planurile sale ar putea reprezenta o surpriză pentru mulți. Este cunoscut faptul că Musk – împreună cu Dr. Stephen Hawking – au dezvăluit că una dintre cele mai mari amenințări pentru existența umanității este Inteligența Artificială… și noua companie a lui Musk pare să își îndrepte eforturile în acea direcție, potrivit lui May.

Inteligența Artificială… o amenințare reală

Profesorul Stephen Hawking a spus recent într-un interviu că: „Într-o zi, Inteligența Artificială ar putea dezvolta „o conștiință a sa”, devenind una dintre principalele amenințări pentru umanitate. Acest lucru ar putea rezulta în arme autonome, periculoase și puternice”. Hawking le-a cerut cercetătorilor implicați în domeniu să analizeze mult mai atent Inteligența Artificială și posibilitățile sale.

Par741017

„Cred că este o diferență profundă între ce poate fi realizat de un creier biologic și ce poate fi obținut de un computer, așa că foarte curând e posibil ca și computerele să poată în teorie să încerce să întreacă inteligența umană – și să o depășească”. Stephen Hawking

Profesorul Hawking a declarat că beneficiile unei tehnologii precum („dantela neurală”) au un potențial mare și o astfel „de revoluție” ar putea ajuta umanitarea să repare unele pagube pe care aceasta le-a făcut planetei noastre.