by Kill Bill

Un alt „mit”, a fost distrus de un epidemiolog al OMS

Dintr-o dată, brusc și total neașteptat, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a făcut un anunț prin care confirmă faptul că dovezile sunt rare pentru a sugera că persoanele infectate fără simptome sunt capabile să transmită coronavirusul Wuhan (COVID-19) și către alte persoane.

Dr. Maria Van Kekhove, epidemiolog american, specializat în bolile infecțioase, membru al comisiei tehnice a OMS pentru COVID-19, a explicat recent într-o declarație publică, că pe baza datelor pe care organizația le-a colectat în ultimele luni „se confirmă faptul este foarte rar ca o persoană asimptomatică să transmită virusul la o altă persoană”.

„Este o informație prețioasă, o veste mare prin care se confirmă faptul că oamenii asimptomatici nu sunt contagioși. Amintiți-vă că la începutul acestei crize sanitare, pentru că nu știam ce persoane pot transmite acest virus sau nu, am cerut tuturor, în numele siguranței generale să păstreze o distanță față de cei din jurul lor. „Distanțare socială” – acesta este fraza nouă pe care ați auzit-o de numărate ori și care și-a făcut loc în viața noastră în urmă cu câteva luni”.

Dr. David B. Samadi, expert urolog, șeful clinicii de chirurgie robotică din Spitalul Lenox Hill din New York, a reamintit în cadrul unui interviu, că la început, oficialii din domeniul sănătății, au recomandat pe baza informărilor oficiale ale OMS, ca doar persoanele simptomatice să poarte măști faciale. Mai târziu însă, această măsură a devenit obligatorie pentru orice categorie de vârstă, în ciuda unor dovezi care să poată sugera vreun beneficiu.

Mergând pe mâna oficialilor OMS „Am sugerat și impus ulterior prin măsuri guvernamentale ca toate categoriile de vârstă să poarte măști faciale”. La decretarea stării de urgență am spus: „Dacă aveți simptome, atunci purtați mască facială pentru a-i proteja pe ceilalți”.

Cu cât mai multe persoane vor fi testate,
cu atât numărul celor pozitivi va crește „înfricoșător”

Același lucru s-a întâmplat și cu testarea. La început a fost „indisponibilă”, apoi au apărut testele rapide (testul litmus), care a permis o ușoară „relaxare”. „Am reușit să aducem un număr mare de oameni pentru a fi testați, altfel nu am fi putut să renunțăm la măsurile restrictive. Guvernul a continuat testarea și, așa cum era de așteptat, mult mai multe persoane au avut un rezultat pozitiv. Mass-media nu a ratat șansa pentru a le prezenta ca „dovezi” ale unui nou val”, a adăugat dr. Samadi.

Faptul că OMS admite ca minimă probabilitatea transmisiei asimptomatice, prin aer, de la un purtător la o altă persoană este un fapt ce nu mai trebuie ignorat de nici un guvern. Totuși, dr. Samandi este în tabăra celor care admite că la aflarea acestei vești, populația înșelată prin informațiile venite pe căi oficiale, va crede în cel mai rău scenariu despre această pandemie, admițând însă că răspunsul pe care guvernul va trebui să-l ofere pentru aceste ultime luni, pentru a nu escalada situația, va trebui să fie unul foarte convingător.

„Această informație de ultimă oră venită din partea unui oficial al OMS este foarte importantă. Dacă sunteți asimptomatic și nu aveți niciun simptom de febră, frisoane, lipsă de respirație sau oricare alte simptome ce indică semnele infeției, riscul de a contamina și alte persoane este extrem de rar”. „Studii de acest gen, provin dintr-o urmărire foarte precisă, în care anchetele au fost atent efectuate atent și minuțios pentru fiecare contact. Din păcate, studiile acestor cercetători nu ajung întotdeanuna la The Lancet (una dintre cele mai prestigioase publicații britanice din domeniul cercetărilor științifice din medicină), iar pentru instituțiile media comerciale, aceste date nu reprezintă un interes. Acestă informație, este însă una dintre cele mai mari descoperiri pe care le-am avut de la izbucnirea pandemiei COVID-19”.

De astăzi, toate Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au fost informate și vor trebui să-și revizuiască procedurile.

EPILOG:

Nu pot să nu mă întreb: Oare ministrul sănătății din România și șeful DSU au primit această informație de la OMS? Pentru că dacă „o au”, atunci tot proiectul trimis la Parlament pentru dezbatere… ar trebui să fie retras, ori să sufere modificări consistente privind „suspiciunile” și „asimptomaticii”.

UPDATE:

– Răspunsul dat de șeful DSU, dr.Raed Arafat apărut în formaremedicală.ro:

Dr.Raed Arafat, șeful DSU

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a declarat, 10 iunie 2020, ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a rectificat declarația potrivit careia pacienții asimptomatici transmit virusul doar în cazuri foarte rare.

OMS a rectificat declaratia unui reprezentant de-al sau potrivit careia pacientii asimptomatici transmit doar in cazuri foarte rare virusul. Doctorul care a facut declaratia a declarat ca s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate și ca a fost vorba despre o neîntelegere. Asta nu arata neaparat ca este o problema la OMS – aici e un expert al OMS care a vorbit -, asta arata cât de la început este situația, că nu sunt studii clare. Centrul de Control al Bolilor are un document care urmează să fie analizat de Grupul de tratament al Ministerului Sănătătii, prin care pacientii care devin asimptomatici în spital și rămân acolo – se spune că dacă au ramas asimptomatici după opt zile – dacă sunt asimptomatici și sunt pozitivi, atunci pot pleca acasă și mai răman 14 zile acasă”, a afirmat Raed Arafat.

Seful DSU a subliniat ca teoria care exista până acum indică faptul că persoanele asimptomatice transmit virusul.

CONCLUZIE:

Unde este rectificarea mesajului Organizației Mondiale a Sănătății pe care dl dr. Arafat o „invocă”? Dl Arafat, chiar crede că toată populația este din categoria „stupid idiot”?

Cu alte cuvinte, un expert OMS, epimideolog in comisia tehnică a COVID-19, ar ieși public într-o conferință de presă să declare că „este rar ca o persoană asimptomatică să transmită virusul către o altă persoană”, doar pe baza unor „presupuneri”, așa cum vrea să dea de înțeles dl dr. Arafat? Sau are legătură cu faptul că OMS a rămas fără sprijinul financiar american prin retragerea SUA din această organizație și declarația le strică „ploile”?

Faptul că dr. Maria Van Kekhove, știind că va urma să-i fie retrasă calitatea de membru… a dorit să nu iasă pe ușa din spate, ci cu fruntea sus făcând publică această informație, din punctul meu de vedere, are mai multă credibilitate decât declarația dlui dr. Arafat!

Că este disperat și începe să ia măsuri din ce în ce mai proaste în folosul populației (în numele unei siguranțe naționale de sănătate)… începe să vadă chiar și de un copil din ciclul primar.