by Kill Bill

Cu toții suntem condiționați să gândim și să credem anumite lucruri fără nicio explicație rațională prin mesaje subliminale din publicitate, muzică, filme, televiziune, propagandă politică și operațiuni psihologice militare.

Având în vedere definiția cuvântului subliminal care există sau funcționează sub pragul conștiinței – este ușor să minimalizăm puterea acestei tehnici de spălare a creierului, deoarece majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de faptul că se întâmplă, dar le afectează viața. Odată ce realizezi că mesajele subliminale sunt reale și începi să fii atent, devine mult mai ușor să recunoști că, într-adevăr, suntem cu toții condiționați să ne comportăm într-un anumit fel, să ne dorim anumite lucruri și să credem în idei, fără a putea explica rațional de ce.

Mai jos este un scurt videoclip în care Jeff Warrick, regizorul filmului Programming the Nation (2011), oferă punctul său de vedere despre adevărul din spatele mesajelor subliminale. Warrick împărtășește câteva exemple de mesaje încorporate în reclame și în ultima vreme în discursuri politice, care nu sunt susceptibile de a fi văzute în mod conștient, dar care sunt admise în subconștient.

Un răspuns obișnuit la acest tip de informații revelatoare este scepticismul și neîncrederea că aluziile sexuale sau cuvintele aleatorii încorporate în imagini sau filme nu vor avea un impact asupra dorinței unei persoane de a cumpăra un produs.

Deși este o presupunere comună că sexul vinde, deoarece pentru majoritatea oamenilor este asociat cu sentimente de plăcere, emoție, bucurie sau chiar dragoste, mesajele subliminale sunt mult mai mult decât a ajuta agenții de publicitate să vândă mai multe produse. Aceste mesaje sunt concepute pentru a avea un impact asupra comportamentului general al consumatorilor și pentru a afecta modelele de viață ale oamenilor, modelând astfel societatea în ansamblu, creând și captivând tot mai mulți consumatori receptivi.

Atunci când este bombardată cu mesaje subliminale, mintea poate declanșa emoții, amintiri sau sentimente, fără ca o persoană să recunoască în mod conștient de ce se simte într-un anumit fel. Este posibil ca o persoană să nu-și dea seama în mod conștient de ce începe să devină mai atrasă de anumite comportamente, stiluri de viață sau produse, însă este la fel de probabil să nu cedeze atracției dacă „acea persoană” are un bagaj intelectual peste medie.

„…reclamele subliminale sunt folosite ca o tehnică nu doar pentru a crește vânzările, ci și pentru a distrage tinerii și a-i implica să aleagă un astfel de comportament care este periculos pentru societate.” ~ (Impactul mesajelor subliminale din reclamele TV asupra comportamentului consumatorilor – un studiu de caz al tinerilor din provincia Kashmir din J&K, Blue Ocean Research Journals, sursa)

Contribuie mesajele subliminale la o varietate de probleme economice, sociale și politice prezente în prezent în cultura noastră, cum ar fi competitivitatea excesivă, stima de sine scăzută, obezitatea, consumul excesiv și datoriile? Există multe exemple care susțin această idee și demonstrează că mesajele subliminale, în timp, pot avea un impact puternic.

Să luăm, de exemplu, publicitatea pentru femei. Dacă vă uitați la orice varietate de reclame care se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, o majoritate covârșitoare va personifica faptul că femeile și fetele ar trebui să fie subțiri, să poarte mult machiaj, să își aranjeze părul în anumite moduri și, bineînțeles, să arate foarte sexy. Aproape că se pare că este de datoria agenților de publicitate să le facă pe femeile tinere să se simtă prost în pielea lor.

Vedeți următorul exemplu de femei în publicitate în videoclipul de mai jos:

Alte exemple sunt filmele precum seria Rambo din anii 1980 și mai recentul American Sniper, care glorifică: sacrificiul militar al celor tineri (fără minte), tortura și violența. Ele romantizează supunerea față de autoritate și loialitatea neîndoielnică față de un guvern belicos.

„‘American Sniper’ face apologia celor mai josnice aspecte ale societății americane – cultura armelor de foc, adorația oarbă a armatei, credința că avem un drept înnăscut, ca națiune „creștină”, de a extermina „rasele inferioare” de pe pământ, o hipermasculinitate grotescă care alungă compasiunea și mila, negarea faptelor incomode și a adevărului istoric și o depreciere a gândirii critice și a expresiei artistice.”Chris Hedges

Mai jos găsiți documentarul complet realizat de Jeff Warrick, Programming the Nation, care oferă o istorie completă a mesajelor subliminale. În film, Warrick analizează dacă mesajele subliminale și alte tehnici subconștiente au condiționat publicul din Statele Unite să devină una dintre națiunile cu cel mai mare consum din lume, reprezentând aproximativ 25% din resursele naturale ale lumii, chiar dacă populația sa reprezintă mai puțin de 5% din populația globală.